zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten stuur je nieuws- en agenda-berichten naar nieuws@stripster.eu

 nieuws

het Nieuws-archief | de StripSter Nieuwsbrief
zoek op woord:
ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
2019-01-14Manara in Angoulême

Het 46e Internationaal Stripfestival van Angoulême in Frankrijk wijdt een retrospectieve aan de Italiaanse tekenaar Milo Manara. Hij werd bekend bij ons in de jaren 70 dank zij zijn samenwerking met Hugo Pratt en zijn sensuele vrouwen. Vorig jaar stelde hij nog het tweede deel van zijn strip rond de schilder Caravaggio voor. Manara is nog springlevend.

Het Internationaal Stripfestival van Angoulême vindt plaats van 24 tot 27 januari 2019.
(dirk)


2019-01-11Nieuwe Wauter Mannaert
Yasmina en de aardappeleters is het nieuwe stripalbum van Wauter Mannaert.
De elfjarige Yasmina woont samen met haar papa in een klein appartementje in de stad. Met zijn baantje in de frituur verdient papa maar net genoeg om de huur en de rekeningen te betalen. Geld voor eten is er niet. Gelukkig is Yasmina een vindingrijke foodie. Ze plukt kruiden in het wild en krijgt elke dag verse groenten toegestopt van haar vrienden van de volkstuintjes. Komt ze nog iets te kort? Dan 'leent' ze het wel van de excentrieke bovenbuurvrouw. Met dat alles tovert ze elke avond een vijfsterrenmaaltijd op tafel. Maar dan moeten de volkstuinen plaatsmaken voor een experimenteel aardappelveld. De man achter het project wil een monopolie op de voedingsmarkt met zijn producten op basis van aardappelen. Daarvoor ontwikkelde hij een nieuw soort aardappel die de mensen gek maakt... Voor Yasmina is dit slecht nieuws. Zonder verse groenten wordt het elke dag moeilijker om eten op tafel te krijgen. Er zit maar een ding op: het probleem met wortel en al uitroeien.

Naar aanleiding van deze nieuwe uitgaven is er een expo van 12 januari tot 16 februari in:
Grafik I arts - books - crafts
Avenue Louis Bertrandlaan 30
1030 Schaarbeek
(dirk)


2019-01-10Nachtwacht strip
In februari start bij Standaard Uitgeverij de strip naar de TV reeks Nachtwacht. Deze Studio 100 reeks, met in de hoofdrollen een vampier, een elf en een weerwolf, is populair bij de jongsten en krijgt nu dus een vervolg op papier. Vaste waarden Steve Van Bael en Peter Van Gucht staan in voor de verstripping.
(dirk)


2019-01-07Unieke originelen
Galerij Huberty & Breyne (Brussel) toont van 11 januari tot 16 februari een 50-tal originele stripplaten en illustraties. De grootsten uit de Europese stripgeschiedenis zijn vertegenwoordigd in deze selectie van een particuliere verzamelaar. Er zijn zelfs drie covertekeningen van Hergé waaronder, die voor Kuifje in Amerika. Maar ook Lucky Luke (Morris), De Smurfen (Peyo), Guust Flater (Franquin), Robbedoes (Franquin), Olivier Blunder (Greg), Alex (Martin), Blueberry (Giraud), Suske en Wiske (Vandersteen), Jerry Spring (Jijé) of Largo Winch (Francq).
Een unieke verzameling die eenmalig tentoon wordt gesteld!
(dirk)


2019-01-05Pola van Ruijters
Marcel Ruijters' spiksplinternieuwe graphic novel heet Pola en verschijnt deze maand. Pola is het vervolg op Het 9e Eiland. Een verhaal vol absurdisme, filosofie en magie, met veel humor!

Er volgt natuurlijk een signeertour, met onder andere Het Beeldverhaal (Amsterdam) en Mekanik (Antwerpen) op de lijst.
(dirk)


2019-01-03SUKkELS met een grote K
Charles Guthrie (hier welbekend) heeft onlangs een vervolg op Sukkels uitgebracht in eigen beheer, SUKkELS met een grote K. Een verzameling werk van de afgelopen jaren met o.a. D.L. Steensma (uit Zone 5300) en Tomaat (te lezen in "Schokkend Nieuws") en diverse absurde strips, cartoons en tekeningen.

Het boek is A4, telt 36 pagina's in kleur en kost 13 euro inclusief verzendkosten (plus een kleine tekening op de binnenkant van de kaft). Als je het stripboekje wilt bestellen, stuur je een mail met je adres - charles apenstaartje guthrie punt nl.
(dirk)


2019-01-03Strips in Aarschot
Aarschot (Vlaams-Brabant) is traditioneel de eerste strip(-en platen)beurs van het nieuwe jaar met bekende standhouders (en enkele stripmakers). Afspraak op zondag 6 januari 2019 in de stadsfeestzaal.
(dirk)


2019-01-02TomoFair Amsterdam

TomoFair Amsterdam op zaterdag 5 en zondag 6 januari 2019 in het WFC in Amsterdam. TomoFair is beide dagen geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur. Tientallen kramen met anime, manga, games, cosplay, comics, movie en fantasy merchandise.
(dirk)


2018-12-31Dark Dragon wordt 10 jaar!
Tien jaar geleden, in 2009, begon Dark Dragon Books met het uitgeven van Conan-strips. Vandaag is deze uitgeverij nog steeds erg tegenwoordig in allerlei genres van het stripverhaal. Dark Dragon zal in heel 2019 deze verjaardag vieren. Er komt een exclusief jubileumboek en een grote tour met mooie 'goodies'.
De tour loopt langs volgende stripwinkels:
Februari 2019
- 9e Labyrint (Genk)
- De Fantast (Kampen)
- Aelix (Den Haag)
Maart 2019
- De Poort (Gent)
- Perron 2 (Middelburg)
- Jopo de Pojo (Haarlem)
Website
(dirk)


2018-12-28Typex wint de Stripschapprijs
De Stripschapprijs 2019 wordt toegekend aan Typex. De trofee zal op 23maart tijdens De Stripdagen in samenwerking met Heroes – Dutch Comic Con in de Utrechtse Jaarbeurshal worden uitgereikt aan de Amsterdamse stripmaker/illustrator.

Typex (1962) is bij het grote publiek bekend als illustrator voor de VPRO Gids en het muziekblad OOR dat hem volgens de Commissie voor de Stripschapprijzen de titel 'rock 'n roll-tekenaar bij uitstek' heeft opgeleverd. Vanaf het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw heeft hij zorgvuldig zijn status van moderne stripmaker uitgebouwd. Niet alleen door korte opvallende strips in bladen als Taptoe, Zone 5300 en Eisner maar vooral door de stripbiografie over Rembrandt van Rijn. Hiervoor kreeg hij geheel terecht de Stripschappenning voor Album van het Jaar. Het kon niet uitblijven dat dit een vervolg zou krijgen dat resulteerde in de Andy Warhol strip die eind 2018 verscheen. Hier komt de veelzijdigheid van striptekenaar Typex nog extra naar voren.
In het bijgeleverde rapport looft de commissie meer dan eens de kwaliteiten van Typex en in het bijzonder de eigen weg die hij aflegt in zijn idioom als stripmaker.
(dirk)


2018-12-26Verjaren in 2019
In 2019 kunnen we ons weer verwachten aan een heleboel vieringen voor striphelden / reeksen die een jubileum vieren. Vaak wordt dit gekoppeld aan tentoonstellingen of speciale uitgaven. Een greep uit de jarigen:
- mei 2019: Batman wordt 80 jaar.
- oktober 2019: Asterix wordt 60 jaar.
- december 2019: Bollie en Billie worden 60 jaar.
(dirk)


2018-12-21Hergé museum
Het Hergé museum in Louvain-la-Neuve zal op zondag 6 januari 2019 gratis te bezoeken zijn. Op een oppervlak van 3600 vierkante meter kan je naar hartelust snuisteren in het leven en werk van de geestelijke vader van Kuifje.
(dirk)


2018-12-18Underground familiestrip
In afwachting van de Urbanus tekenfilm, kan je naar het Brussels Stripmuseum voor een tijdelijke tentoonstelling waarin de Urbanus strip centraal staat. In 1982 kreeg de Belgische tekenaar Willy Linthout het idee om een strip te verzinnen rond de in Vlaanderen bekende komiek Urbanus. 'Het fritkotmysterie' werd het eerste deel uit een reeks die ondertussen meer dan 170 albums telt. De strip kent meteen een ongezien succes en dat is een bijzondere prestatie voor een wel heel atypische familiestrip.
Ontdek nog tot 26 mei 2019 in deze tentoonstelling de ingrediënten van het Vlaamse succesrecept en maak kennis met een bonte galerij van personages.
(dirk)het Nieuws-archief


2019-01-16 Bert op woensdag :
"Karels Kappie College"

Druk bezig met het in elkaar zetten van Karels Kappie College... Aanstaande vrijdag, 18 januari, barst om 19.30 uur het Warm Winter Fest 2019 los. Een bonte verzameling .....
lees deze Blog

2015-12-25 Nieuw in Artikelen :
Interview met Ralph Dikmans

.....
lees dit Interview

2019-01-12 Deze week in Strips :
9 bijdrages met 21 pagina's

Geniet in deze herfstige januarimaand van weer al het moois dat StripSter te bieden heeft. StripSter tekent je week... Ook weer deze week... Is het iemand al opgevallen dat StripSter dit jaar .....
bekijk deze Strips-editie

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 agenda

StripSter komt naar je toe

nog niet bekend

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 expo
( exposities gerangschikt op startdatum - einddatum - plaats )

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 cmp

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 edu
Grafisch ontwerp - Beeldverhaal
(be) Brussel - Campus Sint-Lukas
De stap van striptekenaar naar illustrator en terug is erg klein geworden. Beiden ontmoeten elkaar in het atelier Beeldverhaal waar studenten hun grafische en narratieve vaardigheden ontplooien. Ze leren persoonlijke verhalen te vertellen door middel van het klassieke stripverhaal, de striproman, de cartoon, de illustratie, het boek, de blog, de game … Zo krijgen de studenten de kans om letterlijk uit hun hokjes te breken.
Campus Sint-Lukas - - Brussel (be)
site: luca-arts.be


Comic Design
(nl) Zwolle - ArtEZ hogeschool voor de kunsten
Er is een revival gaande in de waardering voor het beeldverhaal. In kwaliteitskranten worden strips gerecenseerd en makers besproken. Dat is deels te verklaren door de populariteit van de graphic novel: de literaire strip.
Wat al deze comic designers gemeenschappelijk hebben, is het kunnen vertellen van een goed verhaal. ArtEZ stelt deze kwaliteit dan ook centraal in deze voor Nederland unieke specialisatie. Zonder goed verhaal ontstaat geen betekenisvolle strip. De nadruk ligt dan ook op het leren vertellen, verbeelden en vormgeven van een verhaal.
ArtEZ hogeschool voor de kunsten - - Zwolle (nl)
site: artez.nl


ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 musea
Belgisch Centrum van het Beeldverhaal
(be) Brussel
Zandstraat 20 - 1000 Brussel (be)
tijd: dinsdag-zondag10:00-18:00
site: stripmuseum.be
mail: visit@stripmuseum.be
tel.: +32 (0)2 / 219 1980


Galerie Champaka
(be) Brussel
Ernest Allard Straat 27 - 1000 Brussel (be)
tijd: woensdag-zaterdag:11:00-18:30
zondag10:30-13:30
maandag-dinsdag:op afspraak
site: galeriechampaka.com
mail: mail
tel.: +32 (0)2 514 9152


Galerie Petits Papiers
(be) Brussel
1 Place Fontainas - 1000 Brussel (be)
tijd: maandag-zaterdag10:00-18:30
site: petitspapiers.be
mail: contact@petitspapiers.be
tel.: +32 (0)2 513 4670


Het Huis van het Beeldverhaal
(be) Brussel
Keizerinlaan 1 - 1000 Brussel (be)
tijd: dinsdag-zondag10:00-18:00
site: jije.org
mail: info@jije.org
tel.: +32 (0)2 / 502 9468


Marc Sleen Museum
(be) Brussel
Zandstraat 31 - 1000 Brussel (be)
Rechtover het Belgisch Stripcentrum
tijd: dinsdag - zondag11:00-13:00 + 14:00-18:00
site: marc-sleen.be
mail: visit@cbbd.be
tel.: +32 (0)2 / 219 1980


Stichting Raymond Leblanc
(be) Brussel (Sint-Gillis)
Grasmarkt 116 - 1000 Brussel (Sint-Gillis) (be)
tijd: woensdag-vrijdag12:00-18:00
1e weekend
v/d maand
12:00-18:00
site: fondationrleblanc.be
mail: info@fondationrleblanc.be
tel.: +32 (0)2 / 520 70 09


Hergé Museum
(be) Louvain-la-Neuve (Leuven)
Rue du Labrador 26 - 1348 Louvain-la-Neuve (Leuven) (be)
tijd: dinsdag-vrijdag10:30-17:30
zaterdag-zondag10:00-18:00
site: museeherge.com
mail: info@museeherge.com
tel.: +32 (0)10 / 488 421


Heinz Museum
(nl) Amsterdam
Nieuwe Amstelstraat 111 - Amsterdam (nl)
In december 2011 was sprake van sluiting van dit sympathieke museum, maar een definitieve bevestiging daarvan hebben we niet kunnen vinden.
tijd: woensdag13:00-18:00
vrijdag-zaterdag13:00-17:00
site: gezelligleuk.free.fr


Kresse Museum
(nl) Gouda
Turfmarkt 20 - 2801 HA Gouda (nl)
tijd: op afspraak
site: kressemuseum.nl
mail: post@kressemuseum.nl


Het Nederlands Stripmuseum
(nl) Groningen
Westerhaven 71 - 9718 AC Groningen (nl)
tijd: dinsdag-zondag10:00-17:00
site: stripmuseum.nl
tel.: +31 (0)50 - 317 8470


Centre National de la Bande Dessinée et de l'Image
(fr) Angoulême
121 Rue de Bordeaux - 16000 Angoulême (fr)
tijd: dinsdag-vrijdag10:00-18:00
zaterdag-zondag14:00-18:00
juli-augustustot 19:00
site: cnbdi.fr
tel.: +33 (0)545 386 565© 2019
het Nieuws-team / StripSter
2019-01-16